Najczęściej spotykamy go na talerzu, w towarzystwie mięsa, ulepszany tłustym sosem, okraszony cebulką lub z dodatkiem masełka i koperku... Ziemniak został przywieziony do Europy w końcu XVI wieku, w ciągu następnych stuleci stał się integralną częścią wielu kuchni z całego świata. Utarło się, że jedzenie ziemniaków powoduje tycie jednak to nieprawda ! Mało kto wie, że jest niskokaloryczny.
Ziemniak jest doskonałym źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje trawienie. Zawiera mnóstwo cennych białek, skrobi, węglowodanów i soli mineralnych – żelaza, fosforu, magnezu, wapnia, kwasu foliowego, potasu oraz witaminy A,C,D,K,E,PP i B1,B2,B6.
Wartość odżywcza ziemniaka jest tak duża, że bez uszczerbku na zdrowiu, przez dłuższy czas mógłby być jedynym pożywieniem człowieka!!!
Ziemniaki, pomimo iż kojarzą się nam przede wszystkim z jedzeniem, mają wiele właściwości leczniczych o których nie należy zapominać.
Być może spotkaliście się w dzieciństwie z ziemniaczanym opatrunkiem na przytrzaśniety w drzwiach palec! Taki ziemniaczany gałganek wielokrotnie był ratunkiem na obolały paluszek. Kompresy z surowych utartych ziemniaków goją nawet bardzo zastarzałe rany. Stosuje się je do usuwania skutków odmrożeń, wystarczy odmrożone nogi lub ręce wymoczyć w wywarze z ziemniaków.
Starte ziemniaki zazwyczaj kojarzą nam sie z plackami ziemniaczanymi a można nimi także leczyć sińce, liszaje, i wykwity skórne, a także uczuleniowe. Za pomocą ziemniaków kiedyś usuwano zastrzał trzymając palec w gorącej wodzie, w której gotowały się ziemniaki J


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz